Neem je relatie onder de loep

In relaties is het belangrijk jezelf onder de loep te nemen. Stel regelmatig de volgende vragen: "Hoe communiceer ik met mijn partner? Doe ik dat op een respectvolle en begripvolle manier?"

Begrijp de ander
Je ziet bijvoorbeeld vaak hoe partners bij een ruzie van elkaar proberen te winnen. Dan krijgt degene die verbaal het sterkste is, altijd zijn zin. Het lijkt of diegene daarmee het gelijk aan zijn zijde heeft. Maar ondertussen is er wel een kiem ontstaan voor het volgende conflict.

Als je een ruzie wint, verlies je tegelijkertijd een stukje van de relatie, want je gaat voorbij aan de kern. Dat is: de ander begrijpen.

Kritiek of zelfreflectie?
Hoe ga je om met kritiek? Wanneer je een opmerking van je partner krijgt die ruikt naar kritiek, kun je natuurlijk de bal direct terugkaatsen: "Nee, jij dan …… Jij doet toch ook altijd …." Terwijl je beter kunt afvragen: "Hoe komt het nou dat mijn geliefde dit zegt? Wat zit er eigenlijk achter?"

Karikatuur
Hoe meer kritiek er onderling wordt geuit, des te meer ontstaan er cliché-gedachten over de ander. Als je teveel in clichés denkt, maak je een karikatuur van de ander. Je gaat je partner steeds meer als karikatuur zien en niet meer als persoon.
Mensen verliezen zo de nuances in de persoonlijkheid van hun partners. Het enige wat nog overblijft is: "Mijn man begrijpt mij toch nooit. "Mijn vrouw is een zeurpiet."

Tip
Ga je communicatie verbeteren, zodat je elkaar beter begrijpt.
Lees meer op "Leer communiceren in je relatie."

Deel dit artikel

Nieuws

  • Gratis informatieavond over hooggevoeligheid - HSP

    De bijeenkomst is voor hooggevoelige personen, maar ook voor ouders en leerkrachten van hooggevo... >>>