Achtergrond van relatieproblemen

Veel relaties stellen zichzelf momenteel de vraag:
"Hoe komt het dat we elkaar niet meer begrijpen?"
"Zijn we echt uit zo elkaar gegroeid?"
"Wat is er nodig om onze relatie weer te laten opbloeien?"
"Hoe kunnen we nu onze relatie verbeteren?"

De ontmoeting
Als we even terug gaan naar het prille begin, dan weet je vast nog wel hoe jullie elkaar voor het eerst ontmoetten. En hoe daarna de verliefdheid in het spel kwam, die uitgroeide tot liefde.
In de loop der jaren groeiden jullie steeds dichter naar elkaar toe en vormden letterlijk een verbinding.

Uit elkaar gegroeid
Dat ging lange tijd heel goed, totdat opeens het gevoel ontstond dat jullie juist weer uit elkaar aan het groeien waren.
Zo terugkijkend, merk je misschien wel dat het niet altijd zo gemakkelijk is om je partner te begrijpen. Sterker nog, het lijkt soms wel alsof je beiden in een andere wereld leeft.
Maar: "Wij pasten toch altijd zo goed bij elkaar! Hoe kan het dan dat wij zover uit elkaar zijn gegroeid?"

Herkenbare thema's
Wanneer je uit elkaar aan het groeien bent, dan herken je vast wel één van de volgende uitspraken:
"Mijn partner verwijt mij altijd wel iets."
• "Ik heb het gevoel dat, hoewel we samen zijn, ik toch alleen ben."
• "Op mijn werk kan ik heel gemakkelijk zeggen wat ik vind. Bij mijn partner durf ik dit niet."
• "Ik verwacht van mijn partner dat hij net zo reageert als ik. Dat hij de situaties net zo ervaart als ik. Hij ziet toch ook wel dat de wasmand vol is en dat de vaatwasser uitgeruimd moet worden? Ben ik dan degene die altijd de vervelende karweitjes moet doen?"
• "Mijn man denkt heel anders over de opvoeding van de kinderen dan ik. Bij hem mogen ze wel de dingen, die ik hen juist verbied."
• "Ik mis de diepgang in de communicatie met mijn partner."
• "Ik ben veel met mijn persoonlijke groei bezig, maar mijn partner is daar niet in geïnteresseerd en vindt 'het' allemaal onzin. Daardoor botst het steeds vaker in onze relatie."
• "Onze relatie zit in een sleur."
• "Ik heb al een huwelijk achter de rug en twijfel over de relatie met mijn nieuwe partner. Ligt het nu aan mij of aan de ander?"
• "Steeds als ik een relatie heb, loopt die stuk."
• "Ondanks de diverse relaties, heb ik nooit mijn ideale partner gevonden."
• "Hoe komt het toch dat ik steeds dezelfde soort personen als partner aantrek?"

Oorzaak van relatieproblemen
Relatieproblemen worden meestal veroorzaakt door het communicatiegedrag van beide partners. De één roept onbewust iets bij de ander op en die reageert daar vervolgens op. Wanneer dit regelmatig gebeurt, ontstaat er een soort van kniepeesreflex en schieten beide partners in hun afweerreactie. Dit zijn de verdedigings- en aanvalspatronen die ze van thuis uit hebben meegekregen.

Vaak wordt gedacht dat de 'botsing' alleen gebeurt met de huidige partner. Het gras van de buren lijkt altijd groener. Maar het zoeken van je geluk bij een nieuwe partner is meestal niet de oplossing. Je eigen gedrag is immers niet veranderd. De kans dat je hier in een nieuwe relatie weer mee geconfronteerd wordt, is zeer groot.

Goed nieuws: gedrag is te veranderen, mits je de patronen achter dit gedrag (h)erkent. Het is daarom handiger de problemen in je huidige relatie op te lossen. Dan kun je samen weer verder, want je hebt niet zomaar voor elkaar gekozen.

Onze oplossingen voor relatieproblemen:

Deel dit artikel