EMDR

Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een kortdurende en aangename therapievorm, om nare ervaringen te verwerken. De techniek is uitermate effectief bij: stress, burnout, depressie, onzekerheid, overgangsklachten, gedragsproblemen van kinderen, scheiding, rouw, angsten en fobieën, trauma’s, emotionele en lichamelijke pijn, mishandeling, incest, sexueel misbruik.
Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld biedt EMDR dé oplossing om de eigenwaarde en zelfverzekerdheid te verbeteren.

EMDR is geschikt voor volwassen én kinderen. Waar andere methoden falen, of gedeeltelijk effect hebben, biedt EMDR wél de gewenste oplossing. Door de methode worden de klachten snel en aangenaam opgelost.

Hoe werkt het?
Terwijl je aan het probleem denkt, beweegt de coach zijn hand op +/- 30 cm voor je ogen heen en weer. Je volgt met je ogen deze handbewegingen. Dit is géén hypnose. Je zit gewoon rustig in de stoel en doet interactief met de sessie mee. Door de oogbewegingen wordt bij jou de REM (= Rapid Eye Movement) opgeroepen.

Het effect van de REM
De REM is een natuurlijk ontspanningsmechanisme van de hersenen, dat optreedt tijdens het slapen. Onze hersenen verwerken daarmee de situaties + bijbehorende emoties van de afgelopen dag. Tijdens de REM-slaap maken de ogen snelle bewegingen van links naar rechts. Dit gebeurt onbewust.

Bij een trauma of heftige gebeurtenis is de REM niet in staat geweest om tijdens de slaap die specifieke gebeurtenis te verwerken en de emotie te scheiden. Bij de daarop volgende nachten is dit ook niet gelukt. Deze gebeurtenis met emoties blijven 'hangen' in de hersenen en in je gedachten. Het ‘blijven hangen’ van die negatieve emotie, kan een heel leven lang duren en kost veel energie. Vergelijk het maar met Spyware op de computer. De computer wordt daardoor trager, want een deel van zijn geheugen wordt steeds benut door de Spyware.

Gebruik van de oogbewegingen
In de EMDR gebruiken we de oogbewegingen voor het activeren van het verwerkingsproces. Die zorgen er voor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Dit doen we stap voor stap, totdat de emoties of de beperkende overtuigingen van de gebeurtenis helemaal zijn verdwenen. De herinnering aan de gebeurtenis is daarmee verplaats naar het lange termijn geheugen. Je kunt vanaf nu op een neutrale manier aan de gebeurtenis denken, zonder de oude emotie te bespeuren. Het effect is blijvend!

Geïnteresseerd?
Neem contact met ons op.