Burnout – ik kan geen 'nee' zeggen

  • Ik kan geen "nee" zeggen - Ik moet altijd alles alleen doen
  • Perfectionistische instelling
  • Je lichaam zegt uiteindelijk ‘NEE’.
  • Oplossing: Vrij van de belemmeringen!

Herken je dit?
Dag in dag uit wordt er een hoop eisen aan je gesteld. Waarbij je regelmatig denkt aan alle nog-uit-te-voeren werkzaamheden, niet wetende waar je de tijd vandaan moet halen om ze uit te voeren. De gedachte alleen al, maakt je moe en geeft je een slecht gevoel.

Misschien ben je bewust van je perfectionistische instelling en de hoge verwachtingen die je hebt. Het verlangen om alles perfect te doen, kom je in vrijwel elke situatie tegen. Aangezien je te weinig tijd hebt om alles af te krijgen, ontstaat het gevoel niet te voldoen.

Ik kan geen 'nee' zeggen - Ik moet altijd alles alleen doen
Wellicht voel jij je ook altijd voor alles en iedereen verantwoordelijk. Je wit bovendien dat het met iedereen in jouw omgeving goed gaat. Daarom voel jij je ook verantwoordelijk voor belangen waar jij geen invloed op hebt. Want: ‘Ik kan geen 'nee' zeggen - Ik moet altijd alles alleen doen.’ Er ontstaat op die momenten een gevoel van onmacht of hulpeloosheid, dat wederom jouw energie rooft.

Maar wat er ook gebeurt, men kan altijd voor 150 % op jou rekenen. Jij staat immers altijd voor iedereen klaar en je doet alles wat men van jou verlangt. Je eigen behoeften schuif je meestal 'gewoon' opzij, omdat die van anderen belangrijker zijn. Wanneer je toch een keertje uitspreekt hoe jij je voelt en wat je nodig hebt, dan word je geplaagd door een slecht geweten. Vervolgens heb je de neiging om je te verantwoorden. Het slechte geweten blijft echter actief.

Lichaam zegt ‘NEE!’
Waarschijnlijk herken je de volgende fase ook wel: het gevoel meer en meer uitgeput te raken. Je hebt nog maar weinig energie over. 's Morgens wordt het steeds zwaarder om op te staan. Je lichaam zegt 'NEE' en wil niet meer meedoen. Alleen ben jij nog niet gewend om er naar te luisteren, je moet immers blijven functioneren!

Al deze situaties worden aangestuurd door belemmerende patronen. Ze bestaan uit onbewuste overtuigingen, die jou laten denken dat ‘dit zo hoort.’ Bijvoorbeeld: ‘Een ander is belangrijker.’

De oplossing – vrij van de belemmeringen
Wij helpen je met het opruimen van de belemmerende patronen. Dit doen we in een kort én effectief traject van: 2 tot 4 sessies.
Daarna ben je in staat bent om gemakkelijk en doeltreffend je grenzen te stellen.

Zonder moeite en met een goed geweten zeg je ‘Nee’ tegen vragen die ‘niet goed voelen’. Je merkt zelfs dat het leuk is om jezelf op nummer 1 te zetten! De behoefte aan perfectionisme heb je nu gebalanceerd. Je levert prima werk, maar wel met behoud van je energie en levensplezier. Dit kun je, omdat je met een tevreden gevoel luistert naar je lichaam.

Regio Cuijk-Boxmeer-Gennep-Venray-Uden-Den Bosch-Nijmegen-Groesbeek-Arnhem
Wil je een burnout voorkomen en woon je in de regio Cuijk-Boxmeer-Gennep-Venray-Uden-Den Bosch-Nijmegen-Groesbeek-Arnhem? Bij ons vind je deskundige hulp en ondersteuning dicht bij huis. Woon je elders in Nederland, dan ben je uiteraard ook van harte welkom. Onze klanten komen uit alle windstreken.

Wil je van de belemmerende patronen af en je weer fijn voelen?
Neem contact met ons op.